Майбутні захисники Вітчизни

2014-10-14

/Files/images/Джура Зустріч із Смагою.jpg

Сьогодні Україна переживає найважчі шляхи за 23 роки її незалежності. На сході держави йдуть військові дії, нав’язані Російською Федерацією. Луганщина та Донеччина зазнала мільярдних руйнувань. Гинуть ні в чому невинні люди від куль ворожого агресора. Захист Вітчизни є обов’язком кожного громадянина і стає найважливішою функцією держави. Відповідно змінилися підходи до військово –патріотичного виховання школярів, яке стало найголовнішим у навчально-виховному процесі.

В нашому НВК цей процес забезпечується через предмет «Захист Вітчизни», гурток «Джура» і позакласні заходи. Головною метою став розвиток особистості учня, формування його готовності до захисту Вітчизни та дій в умовах надзвичайних ситуацій. Організаційною формою навчання є урок. Однак особливістю уроків з основ військової справи є їх військова тематика. Урок є оболонкою навчання, яка містить внутрішні, специфічні для військової справи форми. Такими формами у системі військової підготовки виступають теоретичні та практичні заняття, які в свою чергу поділяються на різні види форм. Наприклад, практичні заняття проходять у формах тактико-стройового, тактичного заняття та інших. Кожен урок розпочинається виконанням Державного Гімну України і стройовою підготовкою, що сприяє покращенню ефективності уроку.

Національно-духовному і військово-патріотичному вихованню сприяє участь учнів у дитячо-юнацькому гуртку «Джура»(«Сокіл»). Діяльність цього гуртка направлена на використання елементів козацької педагогіки, використання досвіду наших предків по вихованню підростаючого покоління, виконання законів кодексу «лицарської честі», що передбачає любов до Батьківщини-України, звичаїв і обрядів, розвиток власних фізичних сил. Наявна матеріальна база дозволяє особливу увагу під час занять гуртка «Джура» приділяти стрільби із пневматичної гвинтівки.

До проведення уроків військової підготовки «Захист Вітчизни» і занять у гуртку залучаємо воїнів бойових дій на Сході України.

15 вересня і 6 жовтня цього року у НВК побував наш випускник, односельчанин Смага Тарас, який у складі 72-ї бригади як командир танка захищав інтереси України на територіях Донецької і Луганської областей. Зустріч із ним викликала великий інтерес в учнів. Воїну учні поставили багато запитань, на які отримали обґрунтовані відповіді. Жвава невимушена дискусія розширила кругозір учнів в питаннях сучасного військово-політичного становища України. Після годинної зустрічі воїн отримав букет квітів і запрошення ще раз прибути в рідну школу.

Для потреб навчально-виховного процесу у НВК обладнано стенди «Герої не вмирають», «Цивільний захист населення». Щорічно чота імені Івана Богуна бере участь у районному Святі Героїв. Традиційно стало проведення «Козацьких забав» на честь річниці Збройних сил України. Для молодших і середніх класів щорічно проводяться військово-спортивні ігри «Нумо козачата». Школярі доглядають могили борцям за волю України у с.Ільковичі і с.Свитазів, пам’ятник воїнам Другої світової війни. Щорічно вшановують пам’ять вояків УПА і українського козацтва на свято Покрови. Весь комплекс навчально-виховного процесу сприяє ознайомленню учнів з визначними подіями з історії рідного краю, вивченню історії запорізького козацтва, відродженню військово-спортивного мистецтва, підготовці до служби у Збройних Силах України та захисту Вітчизни.

Олег Петрович Оліщук, вчитель Ільковицького НВК «ЗШ І-ІІІ ст. –дитячий садок»

Кiлькiсть переглядiв: 414

Коментарi